Welkom

elkom op TijdelijkeTieners.nl, een website die plaats biedt aan mijn blogs over tienerpleegkinderen en nieuws over pleegzorg in Nederland.

Mijn naam is Marijke, mijn bouwjaar is 1977 en ik woon in Tilburg. Samen met mijn man Patrick (bouwjaar 1976) ben ik pleegouder van tieners. In ons specifieke geval van zogenaamde crisis en kort verblijf tieners. Dat betekent dat jongeren die bij ons geplaatst worden enkele dagen tot enkele maanden blijven. Ze groeien niet bij ons op. Wij hebben, bewust, geen eigen kinderen. Ons motto is: “Je bent veilig, je bent goed genoeg en je doet er toe”. Mijn blogs gaan over onze “Tijdelijke Tieners”.

Patrick is docent in het voortgezet onderwijs, ik ben zelfstandig evenementenorganisator onder de naam “Marijke Regelt” en wij zijn samen sinds maart 2007. Ons huis wordt tevens bewoond door 4 katten en 2 honden en naast gedeelde hobby’s zoals thrillers lezen, squashen en saunabezoek, ben ik gek op koken, beoefen ik krav maga en heb ik een voorliefde voor luchtvaart en groot transport. Ook ben ik sinds begin september 2017 lid van de POR, de PleegOuderRaad, van onze pleegzorg-organisatie. Patrick is trainer van een G-jeugd voetbalteam, klust graag in en om het huis en geeft af en toe bijles. Beiden zijn wij veganist en sinds 2011 pleegouders. Onze kracht als pleegouders zit in het feit dat wij van weinig nog schrikken, eenvoudig communiceren met elkaar en onze tijdelijke tieners, op een lijn zitten en niet of nauwelijks tegen elkaar uit te spelen zijn.

Naast deze website en dit blog, zijn Patrick en ik beheerders van de Facebookpagina Stichting Terug naar de Toekomst alsook de bijbehorende website www.stichtingterugnaardetoekomst.nl. Beiden horen bij een plan gericht op een gezinshuis voor tieners in combinatie met diverse andere kwetsbare doelgroepen. Het plan past niet in een hokje en gaat op diverse punten in tegen wat normaal is in de jeugd- en pleegzorg. Zo is het in de wereld van gezinshuizen gangbaar dat de kinderen die daar wonen, het huis verlaten wanneer de gezinshuisouders vakantie hebben. Wij vinden het onacceptabel dat tieners die, ieder op hun eigen manier, al meer dan voldoende hebben meegemaakt, hun huis en veilige plek moeten verlaten. In ons plan gaan wij derhalve op vakantie of een weekendje weg. Alleen of met de jongeren.

Het plan werd geschreven in de periode van november 2016 tot en met maart 2017 en, nadat het door een reviewgroep van 20 volwassenen met ieder een eigen perspectief, was doorgezaagd, eind april 2017 verzonden aan 250 verschillende e-mailadressen binnen de jeugd- en pleegzorg in Nederland. Deze adressen verzamelden wij door de jaren heen, en wij hadden goede hoop zo in gesprek te kunnen gaan met organisaties over het plan. Tot op heden is het, tot onze grote spijt, vooral oorverdovend stil. Vanwege die stilte hebben wij onze toekomstwens besloten in stukken te hakken terwijl wij tegelijkertijd doorgaan met het onder de aandacht brengen van ons plan. De eerste zes jaar boden wij plaats aan één tiener tegelijk, sinds half oktober 2017 is er plaats voor een 2e door een flinke verbouwing. Onze voormalige verlengde garage is nu een mini-huis met badkamer, toilet en keukentje en wordt ingezet voor een jongere die toe is aan het leren van de vaardigheden die nodig zijn om volledig zelfstandig te gaan wonen.  Bij onze eigen pleegzorg-organisatie voeren we sinds 31 augustus 2017 incidenteel gesprekken over ons plan. Geduld is in pleegzorg een essentiële eigenschap, maar ondanks dat, gaan wij voor onze “Tijdelijke Tieners” in een setting die in het hier en nu veilig en gezellig is én waarin gewerkt wordt aan een gedegen toekomstperspectief.

Tot zover deze introductie. Ik wens je leesplezier!

Hartelijke groet,

Marijke